Reset Password

De omgeving

19 juni 2020 by kathy

Ontsnappen door te ontspannen, snuifje cultuur en natuur

BENISSA

Biedt alles wat zowel de actieve alsook de rustige vakantieganger wenst. De haven van Les Basetes biedt ruimte aan alle mogelijke watersporten. Hier ligt ook onze eigen motorboot. Het ecologisch wandelpad dat loopt van stukje Moraira langs de vele prachtige baaien van Benissa houdt de wandelaars in zijn ban. Het oude centrum van Benissa, een achttal kilometer landinwaarts, is volledig bewaard gebleven en prachtig gerenoveerd. De indrukwekkende kathedraal op het dorpsplein straalt glorie uit en de vele leuke wandelstraatjes nodigen uit voor een korte wandeling langsheen mooie huisjes en pleintjes.

CALPE

De stad lijkt in tweeën te worden gesplitst door het zoutwatermeer Las Salinas. Het oude vissersdorp heeft een gezellig historisch centrum. Je kunt hier door de smalle straatjes wandelen langs vele oude gebouwen, de gotische kerk en de leuke winkeltjes. Hier bevinden zich ook een aantal heerlijke restaurants. In het straatje Calle Puchal vind je traditionele vissershuisjes. Dankzij zijn strategische ligging kent Calpe veel geschiedenis, van de Arabieren tot de Romeinen. Van oorsprong was Calpe een ommuurde stad. Delen van deze muur en een uitkijktoren kun je in het oude centrum nog steeds zien.

Wanneer je aan Calpe denkt, dan denk je aan Peñon de Ifach! Deze 300 meter hoge kalkrots steekt uit boven de Middellandse Zee en is vanuit de wijde omgeving te zien. Peñon de Ifach is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de regio Valencia. De rots is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar heeft ook hele bijzondere flora en fauna. Deze is namelijk uniek voor de Costa Blanca. Vanuit de haven kun je aan een wandeltocht omhoog beginnen. Ben je eenmaal bovenop de rots, dan heb je een geweldig uitzicht over de stad, de kustlijn en de zee. Op heldere dagen kan je zelfs Ibiza zien liggen!

ALTEA

Altea is gebouwd op een heuvel waarop je prachtige witte huisjes vindt. Het oude centrum van Altea is een bezienswaardigheid op zich met zijn talrijke steile en kronkelige straatjes. Hier vind je prachtige, witgekalkte huizen. In de 18e eeuw werden deze huisjes vooral gebruikt als ambachtelijke werkplaatsen, winkels, galeries en restaurants. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel terrassen, restaurants, handwerkzaakjes en kunstgalerijen te vinden. De toegang naar het oude centrum gaat nog steeds via de oude poort, Portal Viejo genoemd, die een Middeleeuwse oorsprong heeft.

De Iglesia de nuestra Señora del Consuelo, met haar twee bijzondere koepels, is het beeld geworden van Altea. De kerk is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw en heeft twee karakteristieke blauwe koepels met witte versieringen. Vanaf het kerkplein heb je tevens ook prachtig uitzicht over de moderne stad, de zee en de kust.

MORAIRA

Moraira is een klein typisch Spaans vissersdorpje dat gelukkig in zijn glorie bewaard is gebleven en waar hoogbouw nagenoeg verboden is. Het witte dorpje met zijn prachtige haven, gelegen in één van de mooiste baaien met azuurblauw water is erg uitnodigend om gezellig in rond te slenteren en de kleine straatjes met leuke winkels te ontdekken. Aan de haven en dichtbij zee bevinden zich eveneens vele gezellige bars en lekkere restaurants. Moraira heeft drie stranden en er zijn vier baaien. De strandjes El Portet, L’Ampolla en Les Platgetes zijn zandstranden met blauw en helder zeewater. Verder zijn er vier baaitjes: Cala Cap Blanc, Cala L’Andragó, Cala Portixol en Cala Llebeig. De meeste van deze baaitjes zijn alleen met de auto bereikbaar of natuurlijk met onze motorboot!

Het Castillo de Moraira dat je aan het einde van het strand L’Ampolla vindt, werd gebouwd in de achttiende eeuw met als doel Moraira te beschermen tegen gevaar van buitenaf. Het vormt nu nog steeds het symbool van het stadje.

JAVEA

Jávea bestaat uit drie delen, de oude binnenstad (La Villa), de haven en het strand. In de oude binnenstad vind je nog veel resten van de piraterij dat hier omstreeks de 14e eeuw plaatsvond. Hier je ook vooral genieten van een hapje en een drankje in één van de vele cafeetjes. Ook kun je naar een grote food-markt met vele heerlijke lokale producten die buiten de uren van de siësta alle dagen open is van 8 u ‘s ochtends tot 21u ’s avonds.
De oudste restanten van de haven dateren uit de 15e eeuw. Helaas is hier niet veel meer van te zien. Het strand is zo’n 20 kilometer lang. In de zomer kun je aan de boulevard bij het strand Playa del Arenal heerlijk genieten van een drankje met een hapje of een avondje uit. Rondom Jávea zijn ook veel mooie stranden en baaien gelegen. Eén van de mooiste baaien is Playa de la Granadella.

GUADALEST

Verborgen in de bergen ligt één van de mooiste dorpjes van Spanje: Guadalest. Vanuit de rotsen steken kleine huisjes uit en spot je een oud kasteel dat uitkijkt over het stuwmeer, omgeven door hoge bergen en een groene omgeving vol met dennen-, sinaasappel- en citroenbomen. Vanaf het dorp heb je een sprookjesachtig uitzicht over het stuwmeer met helderblauw water. In Guadalest is er genoeg te beleven qua mooie uitzichten, verschillende musea en de vele leuke winkeltjes

Het in 715 na Chr. gestichte dorp dankt zijn naam aan de Moren. Je kunt het bijna niet voorstellen, maar dit rustige dorpje was ooit het strijdtoneel tussen Christenen en Moren. Guadalest werd gesticht door de moslims om zich vanuit hier strategisch te kunnen verdedigen. Vanuit de rotsen kregen ze namelijk een goed overzicht van de omgeving. Deze islamitische populatie bleef groot in Guadalest, maar in de 16e eeuw werden ze verbannen uit de vallei. Tijdens de 20e eeuw werd er volop gebouwd in het kleine dorp. Zo eindigden ze in 1971 met de bouw van de dam en begonnen steeds meer toeristen Guadalest te bezoeken. Het dorp kreeg zelfs de titel ‘historisch belangrijke stad’.